Obszar ślepy na falujących glebach: historia budowy od pierwszej osoby

Działka została zakupiona w rejonie Czechowskim w obwodzie moskiewskim, w pobliżu lasu. Zagadka naszych marzeń jest w pełni uformowana: duży dom, nietknięta przyroda, las. Zaczęliśmy od budowy własnej łaźni z łaźnią parową i pokojem relaksacyjnym.

Długo nie męczyliśmy się z wyborem materiału do budowy wanny. Kiedyś odwiedziłem znajomych w drewnianym domu. Niesamowity zapach i wyjątkowo ciepła atmosfera na zawsze pozostaną w sercu. Dlatego gdy chęć zbudowania łaźni dojrzała, od razu wybrałem drzewo, a dokładniej - szereg drewna.

Jedynym problemem, który wszyscy mieszkańcy naszej wspólnoty wiejskiej musieli rozwiązać w taki czy inny sposób, była falująca gleba.

Ani ścieżki, ani ślepy obszar nie „mieszkają” tu długo: po pierwszej zimie cała konstrukcja wymaga generalnego remontu. Oczywiste jest, że nie mam ani siły, ani czasu na coroczne odnawianie ślepych pól i ścieżek ogrodowych. Z tego powodu bardzo ostrożnie podszedłem do wyboru rozwiązania.

Poszukaj optymalnej technologii

W wyborze zadecydowały o mnie dwa czynniki - solidność i estetyka. Planowałem wykonać ślepy obszar z trzech stron o standardowej szerokości 1 m, a z czwartego zwiększyć do 4,5 m. Na tym terenie planowaliśmy wyposażyć strefę rekreacyjną, postawić grilla.

Spośród różnych opcji dekoracyjnej górnej warstwy obszaru niewidomego: trawnika, żwiru, betonu i płyt chodnikowych, ostatnia opcja została wybrana przez radę rodzinną. Na jego korzyść przemawiał powściągliwy skandynawski design, który bardzo nam się podobał, prostota wykonania i solidność. Następnie należało zdecydować się na technologię montażu. Początkowo pytań było więcej niż odpowiedzi.

Czy muszę zaizolować? Jak wykonać warstwę drenażową? Jak zorganizować odprowadzanie wody? Po długim przestudiowaniu dokumentacji regulacyjnej, aktywnej komunikacji na forum branżowym, znaleziono rozwiązanie.

Przede wszystkim jako środek zapobiegawczy przed działaniem sił mrozu stanowczo zdecydowałem zaizolować piwnicę i ślepy obszar. W tym celu zakupiono izolację z ekstrudowanej pianki polistyrenowej. Oprócz XPS uzupełniłem zapasy piasku, którego część pozostała po wykonaniu fundamentu, a także zakupiłem tłuczeń kamienny, kostkę brukową profilowaną membranową warstwą geowłókniny, rury do kanałów burzowych.

Ciepła podstawa

Cokół zaizolowano płytami XPS, są one fabrycznie frezowane. Było to dla mnie wygodne, ponieważ nie trzeba było tracić czasu na usuwanie błyszczącej warstwy. Nawierzchnia była całkowicie gotowa do pracy. Naprawiłem izolację klejem XPS.

Drogi odprowadzania wody

Montaż ślepego obszaru rozpoczęto od wykopu.

Oprócz tego, że sama ślepa powierzchnia jest wykonana na zboczu, co już przyczynia się do odprowadzania wody z fundamentu, zainstalowałem kanał burzowy na obwodzie wanny. Rury deszczowe ułożono na dnie wykopu, poniżej poziomu XPS z wolnym wylotem do wąwozu.

Obszar ślepy w kilku krokach

Na dno powstałego dołu wylano piasek, który później zaczął pełnić rolę warstwy tworzącej zbocze. Minimalne nachylenie zgodnie z technologią powinno wynosić 3 cm na 1 m; przy formowaniu poduszki z piasku ściśle przestrzegaliśmy tej zasady.

Następnym krokiem było zainstalowanie płyt XPS 50 mm. Izolacja nie nasiąka wodą, posiada bardzo niski współczynnik przewodzenia ciepła i doskonale wytrzymuje obciążenia. Układanie jest dość proste: płyty są łączone w rowek za pomocą specjalnej krawędzi w kształcie litery L. Bardzo ważne jest, aby zamontować izolację blisko izolowanej podstawy.

Na XPS położyłem profilowaną membranę z warstwą geowłókniny, którą montuje się z niewielkim, około 20-25 cm podejściem do ściany. Zakłady tkanin membranowych o wielkości około 10 cm sklejono taśmą bitumiczno-polimerową, a geowłókniny specjalną dwustronną taśmą. Membrana w tej konstrukcji pełni funkcję drenażową, odprowadzając nadmiar wody z fundamentu, natomiast geowłóknina pełni rolę filtru zapobiegając zamulaniu kanałów drenażowych membrany i wymywaniu tłucznia piaskiem.

Na wierzchu membrany wykonałem wysypisko pokruszonego kamienia o ułamku 5-20 mm i grubości 7-10 cm, na którym położono spodnią warstwę piasku. Ostatnim etapem było ułożenie płyt chodnikowych wzdłuż obwodu wanny, a jednocześnie w strefie grilla.

W ciągu kilku dni otrzymaliśmy piękny i ciepły obszar ślepy, połączony z miejscem na grilla. Teraz nasze wysiłki muszą pokonać najważniejszą rzecz - próbę kapryśnej rosyjskiej zimy. Jestem głęboko przekonany, że ani mrozy, ani odwilże, ani ulewne deszcze w żaden sposób nie wpłyną na obszar niewidoczny. Ocieplenie, zamiana gleby na nieporowatą, w połączeniu z organizacją kanalizacji odwadniającej i burzowej, stanowi najlepszą ochronę przed siłami falowania mrozu.

Interaktywny

Wybór pokrycia dachowego dachów

Kalkulator punktów

sprzedaż Kup

online

Zalecane

Jak prawidłowo używać mocznika w ogrodzie i ogrodzie
Sadzonki papryki w domu. Klasa mistrzowska
Feijoa: korzystne właściwości i pyszne przepisy